Хората винаги са имали предмети, които се е налагало да носят

...
Хората винаги са имали предмети, които се е налагало да носят
Коментари Харесай

Историята на аксесоара, без който не можем

Хората постоянно са имали предмети, които се е налагало да носят със себе си, и постоянно се е намирала по една чанта наоколо, в която да ги сложат. Преди да бъде измислена дамската чанта, дамите по нужда са носели джобове. Но за разлика от мъжките, които са били част от дрехата, тези на жените били нещо като обособен аксесоар, който се носи вързан на кръста под полите, които по това време са били толкоз обемни, че прикриването на джоба е било много елементарно.



През XVIII век обаче известност добиват роклите с висока талия и по-прибран контур. Под тях не е имало място за джобове. Така се случва и " раждането " на дамската чанта. Предшественикът на актуалния аксесоар бил плетеният вид вид " торбичка ". Тя бил малка, побирала само руж, пудра и парфюм. Жените обаче бързо свикнали да я носят, тъй като освен била необходима, само че и красива. Днес виждаме из подиумите много сходни модели.



През XIX век джобовете се завръщат, само че дамите продължавали да носят плетени дамски торбички, тъй като по този метод можели да имат друга чанта за всеки мотив, а също така прекарвали много време, с цел да вършат сами бродериите по тях.

Мост сред XIX и XX век е създаването на по-функционални модели със здрави дръжки и голям брой вътрешни отделения. При тях към този момент имало устойчиво закопчаване, което давало усещането на дамите, че никой не може да види движимостите им. Този модел бил свързан и с това, че пътуването с трен набирало известност, а производителите започнали да основават пътни чанти, които да побират багажа. Точно тогава в Париж се появява и марката Louis Vuitton. 



През XX век стартират и опитите, тъй като дизайнът на чантите включвал огромно многообразие от материали и цветове. Въображението в основаването на моделите води даже до основаването на " чанти кукли ". Те представлявали мини версия на собственичките си, дружно с тоалетите, аксесоарите и детайлите. Появяват се и марките Dior, Gucci и Prada. По време на Втората международна война, заради дефицита на метал, кожа и платове, дизайнерите насочвали вниманието и опциите си към модели от пластмаса и дърво. По-иновативните дизайни популяризирали брандове като Louis Vuitton и Chanel. В края века стартират към този момент да се създават и чанти от синтетика и екокожа. 

Днес чантата се е трансформирала в нещо, без което не можем, а моделите са толкоз разнородни, че сигурно има такива, за които не сме и мислили, че съществуват. Бет Мидлър споделя, че твърдо има вяра, че с верните обувки едно момиче може да завладее света, а ние можем да допълним, че те би трябвало да са съчетани и с вярната чанта. 

 
Дамската ви чанта има потребност и от тези неща
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР